Smurfen

En weer een stukje nostalgie moest eraan geloven. Afgelopen weken zijn we gebombardeerd door de Smurfen, met dank aan de Appie. Eerlijk gezegd moet ik elke vezel in mijn lichaam tegenhouden om niet te gaan schrijven in die karakteristieke smurfentaal. Er wordt niet gesmurft dus. In de jaren tachtig waren de avonturen van deze kleine blauwe wezens, belaagd door Gargamel een feest voor de jonge geest. Grote Smurf was de Original Gangster (een Blood, gezien zijn rode outfit) die het zaakje in het gareel hield. De smurfenwereld was simpel en eendimensionaal en met een happy ending zoals dat alleen nog lijkt te kunnen in series pre-1995.

De revival van de Smurfen lijkt leuk, maar is natuurlijk niets anders dan een goed- geoliede marketing machine. Natuurlijk wordt er grof geld mee verdient om de smurfen aan een heel nieuwe generatie kinderen te slijten. Een generatie die ten opzichte van zijn voorgangers nog veeleisender is in zijn entertainmentbeleving maar belangrijker nog; nog meer geld te besteden heeft.

Nu mijn probleem. Na wat onderzoek blijkt dat die leuke revival nog maar het topje van de ijsberg is. Ook in Amerika worden de smurfen weer onder de aandacht gebracht. Logisch natuurlijk want Belgie (land van ontstaan) is leuk, Europa is nog leuker, maar Amrika is natuurlijk het allerleukst/lucratiefst.

Er komt een 3-D film over de Smurfen! Sterker nog, er wordt gesproken over een Trilogie, in de trant van Lord Of the Rings, maar dan ” op hun eigen klungelige wijze
“. Ok. Dit trek ik nog net. Jammer is het wel, maar het is niet anders.
Maar dan het ergste; het wordt allemaal wel aangepast. De smurfen worden ge-update. Want de verhoudingen waren wel erg scheef en vrouwonvriendelijk in het dorpje. Een man (grote smurf) die de boel bestuurd en slecht 3 vrouwelijke smurfen, met als prominente blikvangster de Smurfin, die vooral rondloopt op hoge hakjes. Ketterij! Dit kan toch niet! Ongewtijfeld zal de cast worden aangepast zodat het allemaal PC wordt. (Dat is dus politie correct.)

Bereid je voor op films met vrouwen aan het roer, smurfen die hun gevoelens tonen. Smurfen die niet gaan wekren maar voor de kinderen zorgen en natuurlijk etnische smurfen. Want alle smurfen zijn 1 kleur en dat is zo onrealistisch! Ook is er ruimte voor andersgelovenden.

Niet dat ik vind dat daar iets mis mee is. Integendeel. Emancipatie en multiculuraliteit zijn een groot goed.
Maar ze hebben niets te maken met de smurfen. Laat de Smurfen met rust
De kracht zit hem in het verhaal en de karakters. Laat dat zo.

Maar goed, in een wereld waarin de overheid onderzoekt een film te verbieden zonder deze gezien te hebben valt het natuurlijk reuze mee.

Mij zul je in ieder geval niet smurfen in de smurfoscoop.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *