Mijn naam is Jacob Veenstra en ik doe aan triathlon. Dat dekt de lading natuurlijk niet helemaal maar het is wel waar deze website voornamelijk over gaat; mijn ambities en doelen met betrekking tot de mooie triathlon sport.

Triathlon: zwemmen, fietsen, lopen. En in mijn geval bij voorkeur de lange versie; 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,195 km lopen. Iets korter af-en-toe natuurlijk ook, maar wat mij betreft “hoe langer hoe beter”.

In 2004 deed ik mijn eerste triathlon, de sprint afstand hier in Groningen tijdens de SpeedMan. Dat ik daaraan meedeed was grotendeels onvoorbereid maar het smaakte snel naar meer. Ik begon harder te trainen (en gerichter) en in 2005 was mijn eerste echte triathlon “seizoen”. Dat is behoorlijk uit de klauwen gelopen en nu richt ik me op het zo goed mogelijk presteren op nationaal en internationaal niveau.

Tot mijn beste prestaties horen winst op het EK Lange Afstand  als amateur in 2014 (Challenge Almere), een bronzen medaille op het EK (wederom amateurs) in 2011 bij de Ironman Frankfurt en deelname aan de Ironman Hawaii.  Samen met 2 anderen waren we de eerste Nederlanders in de top 100 op Hawaii in meer dan 10 jaar. Mijn tijd daar is de 27e tijd ooit door een Nederlander, en er zijn in 40 jaar Hawaii, 14 Nederlanders sneller geweest.

Ik startte al 7x in de grootste en oudste race van Nederland, de hele van Almere. Mijn beste resultaat is een 4e plek, en in 2015 behaalde ik daar mijn PR; 8.37.

In 2013 en 2014 was mijn voornaamste doel presteren bij de Norseman Extreme Triathlon, een triathlon die zijn weerga niet kent. Ik behaalde de 13e en 12e plek, en hoorde bij de beste 4 niet-Noren in de race.

2016 was een jaar vol blessureleed en in 2017 keerde ik terug en werd 2e bij de Frysman in een tijd van 8.57.02. In september van het afgelopen jaar startte ik als Elite/PRO bij het NK/EK Lange Afstand bij de Challenge Almere. Helaas had ik een harde crash na 70km fietsen en finishte ik uiteindelijk als 15e OA, 5e NK.

 

 

In 2018 won ik de Frysman na een zeer ware dag in 9.08. Ook werd ik als coach en atleet, samen met mijn team, kampioen in de 1e Divisie Triathlon.

2019 zal in het teken staan van in ieder geval het racen in de Eredivisie en pieken op het Europees Kampioenschap Full Distance tijdens de Challenge Almere.

Daarnaast run ik mijn eigen bedrijf Striid Coaching, waarmee ik sporters help hun doelen te realiseren.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *