Feanster Fjirtich Race Report

In de week na Nieuwkoop stond een fikse trainingsweek op het programma. Logisch, want Zurich is om de hoek. 22 uur in totaal en alsof dat nog niet genoeg was heb ik zelf nog wat intensiteit aan toegevoegd.

4 jaar geleden startte ik al in een kleine recreatieve triathlon in Surhuisterveen. Zwemles heb ik zelf gehad in het zwembad daar en ik heb jaren op steenworpafstand gewoond, dus eigenlijk een thuiswedstrijd. 4 jaar geleden zette ik het parcoursrecord neer en voor het eerst kwam het planningtechnisch weer uit om mee te doen.

Feanster Fjirtich (40) is een wedstrijd over 40km. 1km zwemmen in zwembad de Wettervlecke, 30 km rond Surhuisterveen en tenslotte 9km door de straten van het dorp zelf.

Lekker trainingswedstrijdje en ik had er gewoon zin in. De benen voelde erg moe (vooral veel fietskilometers gemaakt) maar de stemming was, mede dankzij het mooie weer, hoog.

Ik was er mooi op tijd en ondanks dat ik sokken was vergeten liep alles op rolletjes.
Nog links en rechts wat basisbeginselen triathlon uitgelegd aan toeschouwers, want de eerste startserie was ‘s ochtends al om 8.30! Ruim 100 deelnemers over 4 startseries; niet slecht indeed!

Met Roukebert in het Parc Niet zo Ferme
Ik lag in de zwembaan met een aantal zwemkanonnen van de plaatselijke zwemverenigingen en met mijn grootste concurrent van vandaag, Roukebert. Roukebert is een jong triatleet uit het Friese, die de wedstrijd in eerder jaren al 2x gewonnen had en mijn parcoursrecord erg dicht was benaderd.

The Swim:

Chaos. Zwemmers voor je neus, dus veel getrap en keerpunten die weinig ruimte overlieten aan mij om goed te keren. Dat ik al jaren niet in het zwembad had gelegen en het punt om te keren nog niet helemaal goed in mijn hoofd zat hielp ook niet mee.

Tel kwijtgeraakt en uiteindelijk 50 meter teveel gezwommen, na 14 minuten het water uit.

The Bike:

Rustig aan gewisseld en op naar de kop van de wedtstrijd. Fietsen was erg stroef en haalde Roukebert dus ook pas na 10km in. De kracht was er niet maar kon toch nog met ruim 40 gemiddeld van de fiets af.

The run:
Ik wilde niets forceren dus ben rustig aan weggegaan. De benen waren al vrij naar de kloten van de week en ik wilde ingehouden naar de overwinning lopen.
Bij elke doorkomst in de dorpskern hoorde ik dat ik uitliep en alleen de laatste ronde heb ik gas gegeven om onder de 1.35 grens terecht te komen.

Ik finish uiteindelijk in 1.34 nog wat, ruim 8 minuten voor Roukebert die ook onder mijn oude tijd ging (was 1.45). De speaker is dolenthousiast en ik mag zelfs een kus in ontvangst nemen (van de speaker :O)

Een aantal familieleden zijn komen kijken en vooral de talrijke neefjes zijn prominent aanwezig. Bedankt allemaal voor het aanmoedigen!

Een mooie dag, met mooie prijzen en een goed gevoel.
‘s Avonds naar de Japanner om overwinning ‘en belangrijker Suzanne’s verjaardag te vieren. Sweeet!

Jacob on the internets:

LINK 1
LINK 2

Foto’s van wedstrijd: LINK

Jacob in de krant: google de Feanster en dan sportpagina 1

Uitslag: LINK

2 thoughts on “Feanster Fjirtich Race Report

 1. Hoi Jacob,

  Dat heb je netjes gedaan.
  Ik doe je het niet na.
  Maar goed blijven trainen voor Zurich. Ik ga er van uit dat je knappe prestatie gaat neer zetten in Zurich.
  Ga zo door jouchie.
  Groet,
  karel

 2. ah topper,

  Moai stukje!

  Nou nog pear wieken en dan ist safier. Eeh ast sa troch sets dat stjidst der gewoan. En dan mar hopen op wat goeie tiid en klassering.
  Bin beneid!

  Groetnis,

  Rb

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *